E-böcker och e-ljudböcker – så funkar det

E-böcker är böcker som du kan läsa på din mobil, surfplatta eller dator. E-ljudböcker lyssnar du på i din mobil, surfplatta eller dator.

Du kan låna 3 e-böcker, inklusive e-ljudböcker, per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar.

Det finns två sätt att låna e-böcker. Det ena sättet är genom appen Biblio Library och det andra är via vår webbplats.

Så här gör du för att låna e-böcker:

Skaffa bibliotekskort

För att kunna låna e-böcker från biblioteket behöver du ha ett bibliotekskort och en pinkod, oavsett om du lånar i Biblio Library eller via vår webbplats. Du behöver hämta ut ditt lånekort på ett av biblioteken i Stockholm innan du kan låna. Du behöver visa legitimation när du hämtar ut kortet.

Skaffa ett bibliotekskort

Låna e-böcker och e-ljudböcker i appen Biblio Library

I appen Biblio Library kan du både läsa e-böcker och lyssna på e-ljudböcker.

 1. Ladda ner appen Biblio Library från App Store eller din Play Butik.
  OBS! För att ladda ner appen till en iPad behöver du söka appar till ”Endast iPhone”, annars hittar du den inte.
 2. Öppna appen och välj bibliotek i listan över bibliotek.
 3. Logga in med bibliotekskortsnummer och pinkod. Du hittar ditt bibliotekskortsnummer på din profil i inloggat läge.
 4. Sök upp den e-bok du vill läsa eller den e-ljudbok du vill lyssna på.
 5. Klicka på Låna, sedan på Läs eller på Spela.

I listan Mina lån kan du välja att markera boken som Gör tillgänglig offline. Då kan du läsa eller lyssna på boken utan att vara uppkopplad mot internet.

Tillgänglighetsanpassningar i appen Biblio

Låna e-ljudböcker via webbplatsen

 1. Sök upp den e-ljudbok du vill lyssna på.
 2. Klicka på “Ladda ner boken från vår separata e-bokssida”.
 3. Klicka på Logga in för att låna och logga in med bibliotekskort och pinkod, klicka på Låna. Klicka sedan på Lyssna, en ljudboksspelare öppnas i ett nytt fönster och du kan börja lyssna.

Ljudböckerna sparas inte på datorn eller mobilen, utan spelas upp direkt. Du måste alltså ha uppkoppling medan du lyssnar.

Låna e-böcker via webbplatsen

Om du inte kan använda appen Biblio Library så kan du låna e-böcker via webbplatsen. Du skickas då till en extern sida hos Elib, där du loggar in och laddar ner e-boken. Om du lånar e-böcker på det här sättet behöver du ha ett användarkonto hos Adobe eftersom e-böckerna är kopieringsskyddade.

Eftersom vi ännu inte har ett fungerande filter på webbplatsen, är det svårt att söka upp enbart e-böcker. Ett tips är att du går till Elibs webbplats och använder sökfunktionen där. Det är också hos Elib som du loggar in för att ladda ner din e-bok. Hos Elib loggar du in med ditt bibliotekskortsnummer och din pinkod.

Stockholms stadsbibliotek Elib

Skapa användarkonto hos Adobe

För att kunna ladda ner e-böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Om du är under 13 år behöver en förälder eller målsman skapa kontot. Det är viktigt att komma ihåg lösenordet, för det händer att man behöver göra om auktoriseringen.

Skapa användarkonto hos Adobe 

Ladda ner läsapp och låna e-bok

iPhone, iPad

 1. Ladda ner en läsapp, till exempel PocketBook Reader, från App Store.
 2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter under "Settings" och "Adobe DRM".
 3. Sök upp den e-bok du vill läsa.
 4. Klicka på “Ladda ner e-boken från vår separata e-bokssida”.
 5. Klicka på Logga in för att låna och logga in med bibliotekskort och pinkod, klicka på Låna.
 6. I Safari:
 • Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok får man frågan Vill du hämta "URLLink.acsm"? Hämta filen.
 • Klicka på blå pilen bredvid adressfältet.
 • Klicka på filen igen och klicka på Dela-symbolen (en ruta med en uppåt-pil).
 • Välj rätt app, till exempel PocketBook Reader (kan finnas under Mer).

I Chrome:​

 • Efter att ha klickat på Ladda ner e-bok syns länken längst ner och då klickar du på Ladda ned.
 • Klicka på Öppna i...
 • Välj rätt app (kan finnas under Mer).

Om PocketBook Reader inte fungerar, kan du prova att ladda ner Adobe Digital Editions. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska. Om inte rätt läsapp kommer upp under Mer, kan du behöva avinstallera någon av de andra läsapparna om du har flera. Det verkar som man endast kan ha en läsapp för att det ska fungera. Bluefire Reader, som vi tidigare har rekommenderat, har gjorts om till en betalapp och kostar cirka 50 kronor för nya användare. Har man haft appen sen tidigare kan man uppdatera den gratis och fortsätta att använda den utan kostnad. 

Android-enheter

 1. Ladda ner läsappen Adobe Digital Editions från Play Butik.
 2. Auktorisera appen med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter under "Settings".
 3. Sök upp den e-bok du vill läsa.
 4. Klicka på “Ladda ner e-boken från vår separata e-bokssida”.
 5. Klicka på Logga in för att låna och logga in med bibliotekskort och pinkod, klicka på Låna.
 6. En pil syns nu på skärmen. Dra neråt med fingret och du ser ett meddelande om att en fil med ändelsen .acsm har hämtats
 7. Öppna boken med Adobe Digital Editions.

Om Adobe Digital Editions inte fungerar kan du prova att ladda ner PocketBook Reader eller Aldiko. De läsappar vi föreslår är gratis, men det kan förekomma reklam och alla är inte på svenska. Bluefire Reader, som vi tidigare har rekommenderat, men kostar nu pengar i Play Butik.

Dator och läsplatta

 1. Ladda ner och installera läsprogrammet Adobe Digital Editions på din dator. Programmet är gratis och finns att hämta på Adobes webbplats.
 2. Auktorisera datorn med ditt användarkonto hos Adobe genom att skriva in dina uppgifter första gången du startar programmet. Gå annars via Help i menyn uppe till vänster för att auktorisera datorn.
 3. Sök upp den bok du vill läsa.
 4. Klicka på “Ladda ner e-boken från vår separata e-bokssida”.
 5. Klicka på Logga in för att låna och logga in med bibliotekskort och pinkod, klicka på Låna.
 6. Öppna filen med Adobe Digital Editions. Om du har en läsplatta går du vidare till nästa steg.
 7. Anslut läsplattan till datorn för att auktorisera den med ditt Adobe-konto i Adobe Digital Editions.
 8. Använd Adobe Digital Editions för att föra över e-boken från datorn till läsplattan, till exempel genom att klicka och dra.

En del läsplattor har trådlös uppkoppling så du kan låna och ladda ner e-böcker direkt till läsplattan utan att behöva använda dator. Du behöver auktorisera läsplattan med ditt Adobe-konto första gången du lånar.

Adobe Digital Editions

Vilken läsplatta ska jag välja?

Frågor och svar om e-böcker

Lånevillkor

Du kan låna maximalt tre e-böcker per sjudagarsperiod. Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa boken. Du kan låna den igen genom att ladda ner filen en gång till, men vänta minst ett dygn innan du försöker. Du kan inte lämna tillbaka en e-bok för att låna en ny bok.

Epub eller pdf?

Epub är ett flödande format. Det betyder att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

Pdf är ett statiskt format. Det betyder att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Om du lånar en e-bok som pdf kommer den att fungera bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm. Du kan inte låna böcker i pdf-format i appen Biblio. Det gäller böcker med många bilder, till exempel bilderböcker och kokböcker.

E-böcker med kopieringsskydd

De flesta e-böcker har ett skydd som gör att de inte kan skrivas ut, skickas vidare eller sparas som vanliga filer. Kopieringsskyddet kallas DRM (Digital Rights Management). Du behöver därför ha ett användarkonto hos Adobe, för att kunna läsa bibliotekets e-böcker.

Strömmande ljudböcker har inte kopieringsskydd i vanlig mening, men går inte att kopiera. De omfattas av samma lånebegränsningar som övriga kopieringsskyddade e-böcker.

E-böcker utan kopieringsskydd

Vissa e-böcker har inget kopieringsskydd. Det kan till exempel vara titlar som omfattas av en så kallad public domain-licens, till exempel Litteraturbankens titlar. Dessa böcker lånar du inte, utan de laddas ner till datorn. De kräver inte inloggning.

Senast uppdaterad: July 3, 2024 at 12:40 PM