Webbplatsen är under utveckling. Vissa funktioner saknas i nuläget. Vanliga frågor och svar

Legimus

Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker.

Legimus – för iPhone, iPad och Android

Legimus – läs på fler sätt

Om Legimus på mtm:s webbplats

Besök ditt närmaste bibliotek (folkbibliotek, skolbibliotek, högskole-/universitetsbibliotek eller sjukhusbibliotek,) så får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Vem kan få konto i Legimus?

Exempel på funktionsnedsättningar som kan göra det svårt att läsa tryckt text är: 

  • Läs- och skrivsvårigheter, dyslexi
  • Synnedsättning 
  • Rörelsenedsättning som till exempel gör det svårt att hålla en bok
  • Intellektuell funktionsnedsättning 
  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, som autism och adhd
  • Kognitiva funktionsnedsättningar
  • Hörselnedsättning
  • Tillfällig funktionsnedsättning på grund av till exempel skada eller sjukdom

Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svenska som andraspråk. Om du däremot har svårt att läsa på grund av en läsnedsättning även på ditt eget språk får du låna talböcker på svenska och andra språk.

Koncentrationssvårigheter är i sig ingen funktionsnedsättning, däremot kan man ha koncentrationssvårigheter på grund av en funktionsnedsättning. 

Du måste godkänna ett användaravtal innan du börjar använda Legimus. Ditt bibliotek hjälper dig med detta.

Användaravtal för Legimus

Om du är student på högskola eller universitet

Kontakta ditt lärosäte. De hjälper dig med konto i Legimus. Det kan också finnas andra stöd för studierna som ditt lärosäte ska tillgodose. Det är enbart universitetet och högskola som kan beställa inläsning från MTM på ny obligatorisk kurslitteratur.

Om du är elev på grundskola

Kontakta ditt skolbibliotek. De hjälper dig med konto i Legimus. Om ditt konto är registrerat via skolan, kan de hjälpa till med lösenordsbyte eller annat som rör ditt konto. Det kan också finnas andra stöd och anpassningar som din skola ska tillgodose.

Hur får jag ett konto om jag inte bor i Sverige

Du som är svensk medborgare men bor utanför Sverige och har en läsnedsättning kan få ett Legimus-konto. Du behöver först kontakta ett bibliotek i Sverige för att registrera dig.

Inläsningsförslag

Många av talböckerna i Legimus görs efter förslag från läsare och bibliotek. Du kan lämna förslag på böcker du skulle vilja fanns i Legimus till närmaste bibliotek. Det kommer många förslag och MTM och har inte möjlighet att producera alla.

Senast uppdaterad: November 15, 2024 at 11:22 AM