Ledtrådar

Årets Stockholm läser-bok är Alltings början av Karolina Ramqvist. Nedan kan du läsa de ledtrådar som publicerades innan tillkännagivandet med tillhörande förklaringar.

Läs mer om årets Stockholm läser-bok: Alltings början av Karolina Ramqvist. 

Ledtråd 1

Årets Stockholm läser-bok är ett tidsdokument från vilket det går att dra många paralleller till samtiden. Teknologiska framsteg, miljömedvetenhet och finanskris satte sin stämpel då som nu.

Kroppen, jaget, blivandet och varandet spelar centrala roller när denna saga orienterar sig i en stimmig värld.

Förklaring: Alltings början utspelar sig på 90-talet och det finns det många likheter mellan den samtid som huvudpersonen Saga möter med de som en ung person idag kan tänkas möta och även de politiska krafter som påverkar hennes liv. En blinkning till huvudpersonens namn och författarens Karolina Ramqvists medverkan i antologin Fittstim återfinns i den andra delen av ledtråden.

Ledtråd 2

I den här romanen och dess tillblivande finns en likhet med två mycket omdebatterade kvinnor: Gudrun Schyman och Margaux Dietz.

Listan på likheter kan dock inte göras lång, till skillnad från den listliknande dokumentation av erövringar som huvudkaraktären i boken ägnar sig åt.

Förklaring: Romanen inleds med en scen från huvudkaraktären Sagas egen födsel som modern filmat. Både Gudrun Schyman och Margaux Dietz har filmat när de själva fött barn. Den andra delen av ledtråden refererar till att Saga dokumenterar alla sina erövringar.

Ledtråd 3

Under den här bokens första skildrade år är skådeplatsen en av Stockholms mest upphöjda skolor. I den runda aulan har många kulturpersonligheter tagit sina första stapplande steg ut i rampljuset.

Förklaring: Alltings börjans första del utspelar sig på Södra Latins gymnasium, lokaliserad på en höjd, där många kända svenska skådespelare och musiker gått. 

Stockholm läser

Senast uppdaterad: February 5, 2024 at 1:58 PM