Tranströmerbiblioteket

Öppet idag: 10:00–20:00

PUNKT: 12:00–20:00

Öppettider


Besöksadress: Götgatan 54 (Google Maps)

I Medborgarhuset, en trappa upp. Ingång från torget samt Götgatan.

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Tranströmerbiblioteket har vi bland annat återkommande språkcaféer, hjälp med släktforskning och läxhjälp. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Tranströmerbiblioteket 

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Tranströmerbiblioteket

Följ oss

Facebook

Instagram

PUNKTs instagram

Prenumerera på Tranströmerbibliotekets nyhetsbrev och få samlad information om vad som händer på biblioteket! Vi skickar ut nyhetsbrevet till din e-postadress en gång i månaden.

Prenumerera på Tranströmerbibliotekets nyhetsbrev

Vill du vara språkcaféledare?

Vi söker volontärer till svenska språkcaféer på biblioteken. Läs mer i länken och anmäl ditt intresse!

Vill du vara språkcaféledare?
 

Inför ditt besök

Biblioteket ligger en trappa upp från Medborgarplatsen. Våning 4 om du använder hissen. Du kan även lämna böcker och läsa tidningar i vår foajé, med ingång från Götgatan. 

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

PUNKT

Två trappor upp hittar du Tranströmerbibliotekets ungdomsavdelning PUNKT, våning 5 om du använder hissen. 

Mer information om PUNKT

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Tranströmers Södermalm 

Tomas Tranströmer (1931–2015) är en av vår tids största poeter och mottagare av Nobelpriset i litteratur 2011. Vill du veta mer om Tomas Tranströmer och hans författarskap? Vandra i Tranströmers fotspår på Södermalm, via mobilen.

Tranströmers Södermalm

Inspelad visning av biblioteket

Följ med på en guidad tur genom Tranströmerbiblioteket, helt utan att behöva gå hemifrån!

Guidad onlinepromenad i Tranströmerbiblioteket

Låna

Hos oss lånar du enklast i vår automat som du hittar vid ingången till biblioteket på våningsplan 4 (en trappa upp från Medborgarplatsen). Ungdomar som besöker PUNKT kan även låna i automaten som står vid ingången där.

Reserverade böcker hittar du på vagnar till vänster om receptionsområdet på våningsplan 4 (en trappa upp från Medborgarplatsen).

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns, även på scenprogram. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har fyra toaletter. Två toaletter ligger direkt till vänster i entrén till biblioteket på våningsplan 4 (en trappa upp från Medborgarplatsen). Besök på dessa toaletter kostar 5 kronor och betalas med kort. På barnavdelningen finns en toalett för barn. På PUNKT finns en toalett för ungdomar. Besök på dessa toaletter är gratis.

Studieplats

Vi har ett trettiotal platser där du kan sitta och studera. Studieplatserna finns på vuxenavdelningen, plan 4 och på plan 3 där vi också har tidningar och tidskrifter samt återlämning. 

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Utställning på biblioteket

Kontakta oss vid intresse!

Kontakta oss

Visning av biblioteket

Kontakta oss vid intresse!

Kontakta oss

Utrustning

Datorer att låna

Vi har flera datorer som du kan låna för att till exempel använda internet. Datorerna står i receptionsområdet på våningsplan 4, en trappa upp från Medborgarplatsen. Datorerna går inte att boka i förväg, det är drop-in.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du i biblioteket på våningsplan 4 (en trappa upp från Medborgarplatsen). Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i både A4 och A3. Det finns även en kopiator och skrivare för ungdomar på PUNKT. Då hämtas utskriften av personalen i informationsdisken.

Kopiator, skanner och skrivare 

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag, inklusive hörslinga på scenprogram.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus

Färdtjänstadress

Beställ bilen till Medborgarplatsen 6 där en av bibliotekets ingångar är placerad. Så får chauffören ställa sig på den lämpligaste platsen i närhet av den ingången.