Hornstulls bibliotek

Öppet idag: 10:00–19:00

Öppettider


Besöksadress: Hornsbruksgatan 25 (Google Maps)

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Hornstulls bibliotek har vi återkommande språkcaféer och stickpoesi, författarsamtal och utställningar. För små barn har vi babysång. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Hornstulls bibliotek

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper, till exempel sagostund och minibio.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Hornstulls bibliotek

IT-handledning på Hornstulls bibliotek

Måndag-fredag klockan 13-17 finns en IT-värd på Hornstulls bibliotek. IT-värden hjälper till med biblioteksrelaterade IT-frågor. Du kan även få hjälp med andra enklare ärenden som att kopiera, skriva ut, scanna, skaffa e-post, spara på USB, ladda ner appar eller söka på internet. Drop in.

Följ oss på sociala medier

Facebook

Inför ditt besök

Centralt men ändå avskilt ligger Hornstulls bibliotek i en vacker röd tegelbyggnad som en gång varit skofabrik. Biblioteket har funnits i över 110 år på Södermalm, men på olika adresser. Vi finns på Hornsbruksgatan som går parallellt med Hornsgatan mot Långholmsgatan strax nedanför Högalidskyrkan. Med tunnelbana tar du röda linjen och går av vid Hornstulls tunnelbanestation.

Vill ni boka ett besök med SFI-grupp, skolklass eller förskolegrupp för boktips och all annan information om bibliotekets värld? Mejla oss!

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Kontakta oss

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i våra låneautomater. Det finns två automater på vuxenavdelningen och en på barnavdelningen.
Reserverade böcker hittar du i reservationshyllan.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har två toaletter. Den ena toaletten finns på vuxenavdelningen och kostar 5 kronor att använda. Den andra toaletten finns på barnavdelningen. Den har skötbord och kostar inget att använda.

Studieplats

Vi har 20 studieplatser, men inget separat studierum. 

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Utställning på biblioteket

Hornstulls bibliotek har ett galleri. Är du intresserad av att ställa ut konst? Välkommen att skicka in ditt förslag genom att skriva ett mejl till oss.

Kontakta oss

Visning av biblioteket

Vill du ha en visning av biblioteket? Kontakta oss så ordnar vi det.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har fyra stycken datorer som du kan låna. De står på vuxenavdelningen. De behöver inte bokas i förväg. Det finns två datorer som du kan använda för att söka i katalogen, en på vuxenavdelningen och en på barnavdelningen.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vi har en skrivare, där du också kan kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3.

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

 

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. Du kan boka en tid via e-post eller telefon för att få hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Kontakta oss

Legimus