Bibliotek före, under och efter Förintelsen

Datum:

Tid: -

Stadsbiblioteket

Bokbål och censur är något som förknippas med diktaturers förtryck, inte minst med Nazityskland. Nazisternas litteraturpolitik var väl utarbetad och kulturen användes för att försöka legitimera folkmordet på judar. I detta samtal som direktsänds på storduk i Rotundan samtalar Biblioteket Plays Erika Wallin med Anders Rydell, journalist och författare och Magnus Rodell, lektor i idéhistoria, om nazisternas biblioteksplundringar. Under livesändningen kommer det att finnas möjlighet att skicka in frågor till panelen.

Kategori: Samtal och debatt
Målgrupp: Vuxna, Unga
Övrig information: Plats: Rotundan

Mer om samtalet

Bokbål och censur är något som förknippas med diktaturers förtryck, inte minst med Nazityskland. Men här lyfts en mer fördjupad bild fram av nazisternas litteraturpolitik och hur de använde plundrade böcker för att försöka legitimera folkmordet på judar. Programmet sätter även Nazitysklands kultursyn i en bredare kontext. Vilken roll hade litteraturen i nationalismens framväxt före andra världskriget? Varför är bibliotek måltavlor i väpnade konflikter än idag?

 

Medverkande:

  • Anders Rydell, journalist och författare, har b.la. skrivit böckerna "Boktjuvarna: Jakten på de försvunna biblioteken" och "Plundrarna: Hur nazisterna stal Europas konstskatter".
  • Magnus Rodell, docent och lektor i idéhistoria vid Södertörns högskola.
  • Moderator är Erika Wallin, Stockholms stadsbibliotek.
Kollage: stängsel med taggtråd och bokryggar.
Foto: Unsplash