Vällingby bibliotek

Öppet idag: 10:00–19:00

Öppettider


Besöksadress: Vittangigatan 24 (Google Maps)

Biblioteket ligger en trappa upp från torget, vid biografen och kyrkan.

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Vällingby bibliotek har vi återkommande evenemang som läxhjälp och juridisk rådgivning. Vi har också program för barn i olika åldrar. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Vällingby bibliotek

Förskolegrupper

Vi har särskilda program och aktiviteter för förskolegrupper, exempelvis sagostunder. Förskolegrupper är välkomna när biblioteket är öppet. Dessutom är förskolor välkomna på förskolemorgon varje torsdag klockan 9-10 under perioden 24 augusti till 14 december 2023. 

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Vällingby bibliotek

Service till förskolor i området

Vill ni låna böcker på ett särskilt tema? Mejla då en beställning till oss på vallingby.ssb@stockholm.se cirka en vecka innan ni planerar att besöka oss. 

Kontakta oss

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Vällingby bibliotek är beläget ovanför Kulturhuset Stadsteatern i Vällingby centrum. Biblioteket invigdes 1956 och är ritat av Sven Backström och Leif Reinius. Att huset ritades specifikt för biblioteksverksamhet gör det rätt unikt bland Stockholms bibliotek.

På bottenplan finns en barnavdelning för åldrarna 0-12 år. I bibliotekshallen hittar du bland annat skönlitteratur för unga och vuxna, mångspråk och "Ny i Sverige"-hylla för nyanlända. Här finns också skrivare, kopiator och scanner. På galleriet en trappa upp finns facklitteratur för vuxna, samt datorer att låna.

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra två automater. Den ena hittar du nära informationsdisken. Den andra hittar du till vänster innanför entrén, nära barnavdelningen. Där hittar du även dina reserverade böcker.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 
  • Biblioteket har rullstolsramp till entrén och dörröppnare. För att nå biblioteksbyggnaden behöver du gå upp för trappan mellan Kulturhuset och biografen, eller ta dig upp för den ganska branta Vittangigatan.
  • Tills vidare är bibliotekets hiss avstängd för besökare på grund av säkerhetsbrister.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har en toalett på vuxenavdelningen och en handikappanpassad toalett med skötbord på barnavdelningen.

Studieplats

Vi har ungefär 25 platser avpassade för studier vid bord som står placerade i biblioteket. Platserna är inte bokningsbara. 

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Utställning på biblioteket

Vi har ingen utställningsmöjlighet för allmänheten på biblioteket. 

Visning av biblioteket

Kontakta oss för visning av biblioteket.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har flera datorer som du kan låna för att använda internet. På övre plan har vi tre datorer som du kan använda 60 minuter per dag, samt tre datorer som du kan använda 30 minuter per dag. På nedre plan har vi en dator som du kan använda i 15 minuter per dag. 

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du bredvid informationsdisken på nedre plan. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Låntetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus

När du kontaktar oss med till exempel inköpsförslag eller synpunkter, via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).