Tensta bibliotek

Öppet idag: 10:00–18:00

Öppettider


Besöksadress: Tenstagången 14 och 18 (Google Maps)

Ingång via medborgarkontoret eller Tenstagången

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Tensta bibliotek har vi språkcafé varje onsdag, utom under skollov och under sommaren. Språkcaféet leds av volontärer från Röda korset. Du behöver inte boka plats, det är bara att komma. 

Biblioteket erbjuder även läxhjälp en gång i veckan. Den leds av volontärer från Individuell Människohjälp varje måndag med undantag för skollov och under sommaren. Du behöver inte boka plats till läxhjälpen.

Vi har också aktiviteter för barn i olika åldrar. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Tensta bibliotek

Medborgarkontoret erbjuder juridisk rådgivning, som du bokar i medborgarkontorets reception på Tenstagången 18. 

Förskolegrupper

Förskolegrupper är välkomna till biblioteket, både spontana och planerade besök. Tensta bibliotek erbjuder selektivt öppet för förskolegrupper varje onsdag från klockan 9.30. 

Våra evenemang och aktiviteter för förskolegrupper hittar du i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Tensta bibliotek 

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Biblioteket ligger i centrala Tensta, i bottenvåningen på samma adress som medborgarkontoret. Biblioteket välkomnar alla åldrar och vi erbjuder böcker på många olika språk. Vi samarbetar med flera verksamheter i området och erbjuder bland annat sagostunder för barn och språkcaféer för vuxna.

Vi tar gärna emot skolklasser. Ring och boka tid!

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra automater. Den ena hittar du nära informationsdisken på vuxenavdelningen, den andra står vid datorzonen.
Reserverade böcker hittar du i reservationshyllan som står nära informationsdisken på vuxenavdelningen.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har tre toaletter. Samtliga toaletter ligger närmast entrén från Tenstagången 14. Det finns en toalett för småbarn, en för vuxna samt en handikappanpassad toalett med skötbord.

Studieplats

Vi har minst elva studieplatser. Det finns fyra bord i biblioteksrummet samt cirka åtta bord i vår läsesal. Hur många sittplatser det blir runt dessa bord beror på våra besökare.

Grupprum

Vi har fem bokningsbara grupprum. Du bokar på plats i biblioteket eller på telefon. Max två timmar per besökare.

Utställning på biblioteket

Vi tar inte emot förfrågningar om att ställa ut på biblioteket.

Visning av biblioteket

Vi erbjuder visning av våra lokaler och bibliotekets bestånd både för skolor och andra verksamheter. Kontakta oss för att boka tid.

Kontakta oss

Utrustning

Datorer att låna

Vi har 12 datorer som du kan låna för att använda internet på plats i biblioteket. Datorerna står i medborgarkontorets och bibliotekets gemensamma datorzon vid ingången till medborgarkontoret. Du kan låna datorerna i max en timme per dag. 

För att söka efter böcker använder du en av våra två datorer för katalogsökning.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vi har skrivare. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Låntetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus. Kontakta oss för att boka en tid.

Legimus

Kontakta oss