Telefonplans bibliotek

Öppet idag: Stängt

Meröppet: 08:00–21:00

Öppettider


Besöksadress: Telefonplan 1 (Google Maps)

Biblioteket delar lokal med Midsommargården

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Telefonplans bibliotek

Förskolegrupper

Vill ni komma med en förskolegrupp före öppettid och låna och lämna i lugn och ro? Vi har förskolemorgon varje måndag klockan 10-11. Biblioteket är då meröppet, men personal finns på plats. Knacka på dörren så öppnar vi. Välkomna!

Särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper hittar du i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Telefonplans bibliotek

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Telefonplans bibliotek ligger centralt vid Telefonplans tunnelbanestation, i Midsommargårdens lokaler. Strax intill biblioteket ligger Konstfack.

Redan då Stiftelsen Midsommargården planerade byggnaden vid Telefonplan planerades ett bibliotek. Den 26 augusti 1946 invigdes biblioteket som då hette Midsommarkransens bibliotek. I byggnaden fanns också ett slakteri, telegrafverk, sjukkassa och apoteket Orren. 1968 flyttade biblioteket in i apotekets gamla lokaler. Här blev det även plats för barn- och ungdomsböcker. I och med flytten till de nya lokalerna bytte också biblioteket namn till Telefonplans bibliotek. 

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra automater, som du hittar i mitten av lokalen, vid fönstren.
Reserverade böcker hittar du i vår reservationshylla som står strax till höger innanför entrén, nära skrivare, datorer och toalett.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Meröppet på biblioteket

Telefonplans bibliotek är ett meröppet bibliotek. Du behöver registrera dig när biblioteket är bemannat. Läs mer om hur du registrerar dig på sidan för våra öppettider.

Öppettider Telefonplans bibliotek

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 
  • För dig med rullstol eller barnvagn finns en ramp upp till entrén.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har en handikappanpassad toalett med skötbord. Det kostar inget att använda toaletten.

Studieplats

Vi har ett tyst studierum för 6-8 personer lite längre in i lokalen på höger sida. Du kan inte boka plats. Rummet är inte avsett för grupparbeten. Eluttag finns vid några platser.

Grupprum

Vi har inget annat grupprum än studierummet.

Utställning på biblioteket

Vi tar inte emot några förfrågningar om att ställa ut i biblioteket.

Visning av biblioteket

Kontakta oss via telefon eller e-post för en visning av biblioteket.

Kontakta oss

Utrustning

Datorer att låna

Vi har tre stycken datorer som du kan låna för att använda internet. Datorerna kan lånas 60, 30 respektive 15 minuter per dag. Datorerna står placerade till höger strax innanför entrén.

För att söka böcker använder du vår katalogdator som står längre in i lokalen, bakom en vit pelare.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du strax till höger innanför entrén, innan du kommer fram till informationsdisken. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3.

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

På Telefonplans bibliotek har vi ett tiotal tidskrifter och en dagstidning. Tidningarna hittar du i studierummet till höger längre in i lokalen.

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus. Ring eller mejla oss för att boka en tid.

Kontakta oss

Legimus