Rinkeby bibliotek

Öppet idag: 10:00–18:00

Öppettider


Besöksadress: Skårbygränd 1 (Google Maps)

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Rinkeby bibliotek har vi återkommande språkcaféer, läxhjälp, juridisk rådgivning och evenemang för barn. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Rinkeby bibliotek

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Rinkeby bibliotek

Följ oss på sociala medier

Rinkeby bibliotek har både en Facebooksida och ett Instagramkonto. Dessa uppdateras så gott som dagligen med boktips, inblickar i biblioteksarbetet och tips på aktiviteter i Rinkeby med omnejd.

Facebook

Instagram

Inför ditt besök 

Biblioteket ligger i Rinkeby centrum i samma byggnad som Folkets hus. Där finns även medborgarkontor, Rinkeby Multimediacenter, ABF, samt utbildnings- och samlingslokaler.

I Rinkeby bor cirka 17 000 människor varav cirka 90 % har utländsk bakgrund. Fler än 100 språk talas på en yta av en kvadratkilometer. En av de viktigaste uppgifterna för biblioteket är att hjälpa invånarna med utländsk bakgrund att erövra det svenska språket, men också att erbjuda litteratur på deras modersmål. Biblioteket har också ett väl utbyggt samarbete med Rinkebys skolor och skolklasser bjuds regelbundet in för att ta del av bokpresentationer och olika läsfrämjande projekt.

Många i Rinkeby upplever biblioteket som sitt andra vardagsrum och kommer hit för att träffa vänner eller läsa tidningar från hela världen. Vi ordnar också fritidsaktiviteter för barn och ungdomar, som skrivarkurser och pyssel. 

Biblioteket har en hel del unikt material, bland annat rymmer det stiftelsen "Abrahams barns" samling av teologisk litteratur samt deras "artefaktotek" med olika religiösa föremål som lånas ut för undervisning. Biblioteket har också mottagit en omfattande bokdonation från Per Wästberg, författare och ledamot av Svenska Akademien. Boksamlingen kallas "Per Wästbergs Afrikasamling" och består av böcker om Afrika och böcker av afrikanska författare.

På Rinkeby bibliotek kan du använda kontanter. Du kan även betala med kort eller Swish. 

Nobel i Rinkeby

Nobel i Rinkeby och Tensta är en tradition som funnits sedan 1988. Varje år bjuds Nobelpristagaren i litteratur till Rinkeby bibliotek. Besöket är mycket uppskattat och pristagaren tar del av ett program skapat av barn från skolor i området. På webbplatsen Nobel i Rinkeby och Tensta kan du läsa om elevernas arbete med nobelpristagarna.

Nobel i Rinkeby och Tensta

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i våra automater som du hittar rakt fram från ingången, några meter in i biblioteket.

Reserverade böcker hittar du till höger om informationsdisken.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Biblioteket har en toalett som ligger i mitten av biblioteket, i närheten av barnavdelningen.   

Studieplats

Vi har 22 studieplatser. Studieplatsen ligger snett till vänster från entrén, förbi sökdatorn och hyllorna med kurslitteratur.

Grupprum

Vi har två grupprum. Det större grupprummet ligger till höger från entrén. Det mindre grupprummet ligger längst in i ena hörnet av biblioteket, bakom fackavdelningen för vuxna.

Utställning på biblioteket

Det finns möjlighet att ställa ut på biblioteket. Kontakta oss vid intresse.

Visning av biblioteket

Vi erbjuder visning av biblioteket. Kontakta oss vid intresse.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har nio datorer som du kan låna för att till exempel använda internet. Fem datorer finns rakt till vänster från entrén, mitt emot den stora informationsdisken. Två datorer hittar du på barnavdelningen. Det finns ytterligare två datorer i ett rum i närheten av informationsdisken. 

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. 

Fråga personalen om du behöver hjälp.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du direkt till höger från entrén. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i både A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus