Östermalms bibliotek, Fältöversten

Öppet idag: Stängt

Öppettider


Besöksadress: Valhallavägen 146 (Google Maps)

Biblioteket ligger en trappa upp i Fältöverstens galleria.

Kontakta oss

Aktuellt

Stängt för renovering från 1 september 2023

Östermalms bibliotek kommer att rustas upp och håller därför stängt under september-december 2023. Vi planerar att öppna igen i januari 2024.

I projektet ingår det att göra biblioteket mer luftigt, inbjudande och tillgängligt för både barn och vuxna. Barnavdelningen blir större och vi utökar den totala ytan för besökare. Vi förbättrar möjligheterna att studera, läsa, låna, skapa, ta del av kultur och fylla på med kunskap och inspiration.

Under renoveringen är du välkommen till biblioteket i Norra Djurgårdsstaden, Sture bibliotek vid Östermalmstorg eller något av Stockholms stadsbiblioteks övriga 39 bibliotek. Vi kommer också att ha pop-up i parker, på förskolor och andra platser i dina kvarter!

Har du frågor om renoveringen? 
Kontakta projektledare Ewa Andersson: 

ewa.maria.andersson@stockholm.se 

När du kontaktar oss med till exempel inköpsförslag eller synpunkter, via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).

Bibliotek och öppettider

Evenemang och aktiviteter

På Östermalms bibliotek, Fältöversten har vi återkommande språkcaféer och juridisk rådgivning. Vi har dessutom många andra evenemang och aktiviteter för både vuxna och barn i olika åldrar. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Östermalms bibliotek, Fältöversten 

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper, till exempel förskolemorgon. Då är du välkommen att besöka oss med din förskolegrupp innan biblioteket öppnar på måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar klockan 9.15.

  • Måndagar: förskolemorgon med sagostund. 
  • Onsdagar: förskolemorgon. 
  • Torsdagar: förskolemorgon med minibiovisning. 
  • Fredagar: förskolemorgon.

Boka dag genom att mejla oss: barn.ostermalm.ssb@stockholm.se

Temapåsar

Vill ni ha böcker med ett särskilt tema till förskolan? Mejla oss så fixar vi det!

Du hittar alla våra evenemang för förskolegrupper i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Östermalms bibliotek, Fältöversten

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Östermalms bibliotek, Fältöversten är ett stort innerstadsbibliotek med barnavdelning och vuxenavdelning. Biblioteket är centralt beläget en trappa upp i köpcentret Fältöversten mellan Karlaplan och Valhallavägen.

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra tre låneautomater. Två finns i entrén och en finns vid receptionen på vuxenavdelningen.
Reserverade böcker hittar du i reservationshyllan framför receptionen i entrén.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har en handikappanpassad toalett med skötbord.

Studieplats

Vi har inga studieplatser. 

Grupprum

Vi har ett grupprum där ungefär tio personer får plats. Rummet går inte att boka.

Utställning på biblioteket

Vi tar inte emot förfrågningar om att ställa ut på biblioteket.

Visning av biblioteket

Välkommen att kontakta oss för en visning av biblioteket.

Kontakta oss

Utrustning

Datorer att låna

Vi har fyra datorer som du kan använda för att till exempel använda internet i 30 minuter per dag.

För att söka efter böcker använder du en av våra två sökdatorer. En hittar du i entrén, en finns mittemot receptionen på vuxenavdelningen.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du  längst in i biblioteket till vänster. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Vi har en tidningshörna längst bort till höger i biblioteket. Alla bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus

Kontakta oss

När du kontaktar oss med till exempel inköpsförslag eller synpunkter, via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).