Högdalens bibliotek

Öppet idag: 10:00–19:00

Öppettider


Besöksadress: Högdalsgången 10 (Google Maps)

Biblioteket ligger ovanpå tunnelbanan, med rulltrappa från biljetthallen

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

Bland våra återkommande evenemang och aktiviteter hittar du advokatjour, onsdagsklubben, babybokprat, shared reading och boktips till kaffet. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Högdalens bibliotek

Förskolegrupper

Vi har särskilda evenemang och aktiviteter för förskolegrupper. Du hittar alla våra evenemang för förskolegrupper i kalendern.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Högdalens bibliotek

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Biblioteket i Högdalen ligger ovanpå tunnelbanan och du tar dig hit antingen via rulltrappa från biljetthallen eller från torget, Högdalsgången 10. I entrén ovanför rulltrappan möts du av loungen och anslagstavlan. För studerande finns en tyst läsesal och två bokningsbara enskilda studierum. Läs mer om hur du bokar under rubriken Grupprum.

I entréns öppna och ljusa del med utsikt mot Globen finns datorer, tidskrifter och dagstidningar.

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i vår automat som ligger mitt emot informationsdisken. Reserverade böcker hittar du i reservationshyllorna i anslutning till låneautomaterna. Du lämnar tillbaka i vår återlämningsrobot. Fråga oss om hjälp om du har svårt att hitta rätt.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Vi har tre toaletter. Två ligger i anslutning till låneautomaterna. Det kostar 5 kronor att använda toaletten och du betalar med kort. En toalett ligger på barnavdelningen och får endast användas av barn och personer i behov av handikappanpassad toalett. Den är gratis att använda och öppnas av personalen.

Grupprum

Vi har en tyst studiesal med nio platser för enskilda studier eller liknande.

Vi har två tysta studierum med plats för 1-2 personer. Rummen går att boka under våra öppettider. Du bokar rummen i informationsdisken eller via telefon. Du kan boka max tre timmar per dag.

Vi har ytterligare ett grupprum som kan användas för mindre sällskap. Rummet går att boka från klockan 15. Du bokar grupprummet hos oss i informationsdisken.

Utställning på biblioteket

Konstnärer kan ställa ut på en glasvägg precis när man går in till biblioteket ovanför trappen. Kontakta oss om du är intresserad.

Visning av biblioteket

Kontakta oss om du är intresserad av en visning av biblioteket.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har fyra datorer som du kan låna i 30 minuter per dag. Datorerna står i loungen bredvid informationsdisken. 

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du i loungen bredvid informationsdisken. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i både A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus