Hässelby villastads bibliotek

Öppet idag: 12:00–17:00

Öppettider


Besöksadress: Lövkojsgränd 12 (Google Maps)

Biblioteket ligger i Åkermyntans centrum

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Hässelby villastads bibliotek har vi återkommande läxhjälp på torsdagar klockan 17-19 och juridisk rådgivning varannan torsdag klockan 17-18. Du hittar alla våra evenemang i kalendern. Där bokar du också plats. 

Evenemang och aktiviteter på Hässelby villastads bibliotek

Förskolegrupper

Förskolor är välkomna till oss innan biblioteket öppnar på onsdagar klockan 9-10.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Hässelby villastads bibliotek

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Hässelby villastads bibliotek öppnade portarna i Åkermyntans centrum år 1978. Här finns ett större studierum, samt tre mindre studieplatser som du kan boka på plats i biblioteket.

För att komma till oss åker du tunnelbana till Vällingby. Sedan buss 518, 541 eller 543 till busshållplatsen Åkermyntan.

Biblioteket är väl anpassat för personer med funktionshinder.

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra automater. Den ena hittar du strax till vänster om entrén, den andra bredvid informationsdisken.
Reserverade böcker hittar du i reservationshyllan bredvid informationsdisken, till vänster i lokalen.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

 • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
 • Hörslinga finns.

För dig med funktionsnedsättning

Biblioteket är väl anpassat för dig med funktionsnedsättning. Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Handikappanpassad toalett med skötbord finns längst in till höger i lokalen, sett från entrén.

Studieplats

Vi har ett litet studierum med tre platser och ett större studierum med fyra stolar, två fåtöljer och ett bord. Du hittar rummen i lokalens bortersta högra hörn, sett från entrén. Rummen bokas på plats i biblioteket. 

Grupprum

Vi har inget större grupprum. 

Utställning på biblioteket

Biblioteket har ett mångårigt samarbete med Hässelby konstförening som har utställningar i lokalen. Vi tar inte emot förfrågningar om att ställa ut om du inte är medlem i Hässelby konstförening.

Visning av biblioteket

Kontakta oss för visning av biblioteket.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har fyra stycken datorer som du kan låna för att använda internet. Två av datorerna kan du låna 30 minuter per dag, två kan du låna 15 minuter per dag. Datorerna är placerade strax till höger om entrén.

För att söka böcker i vår katalog använder du vår dator som står placerad rakt fram ett par meter in i lokalen. 

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du ett par meter in i lokalen, snett till vänster sett från entrén. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

På Hässelby villastads bibliotek har vi följande tidningar och tidskrifter:

 • Dagens Nyheter
 • Svenska Dagbladet
 • Dagens Industri
 • Allt om Mat
 • Antik & Auktion 
 • Femina
 • Hus & Hem 
 • Icakuriren 
 • Illustrerad Vetenskap 
 • Burda
 • Allt om Trädgård 
 • Retro

Vår tidningshörna är placerad strax till vänster om entrén.

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus