Bibliotekslabbet

Öppet idag: Stängt

Öppettider


Besöksadress: Liljeholmstorget 7

Inne i Liljeholmstorgets galleria.

Kontakta oss

Aktuellt

Bibliotekslabbet är inte något traditionellt bibliotek, utan som namnet antyder en utforskande projektverksamhet. På Bibliotekslabbet ska vi ha en fyra år lång dialog med boende i området kring Liljeholmen för att ta reda på vilken typ av biblioteksverksamhet som efterfrågas här. Det innebär bland annat att olika målgrupper bjuds in till olika aktiviteter där vi kombinerar informationsinhämtning med workshops eller liknande. Vi tillhandahåller ett litet bestånd böcker och det är möjligt att lämna tillbaka biblioteksböcker hos oss när vi håller öppet.

Det går utmärkt att reservera böcker till Bibliotekslabbet, kontakta oss för att få hjälp med detta. Observera dock att vi endast har en ordinarie öppetdag i veckan, och att böcker levereras en gång i veckan. Det innebär att det kan ta tid innan din reserverade bok når oss, så om det är bråttom rekommenderar vi de närliggande biblioteken.

Både lokalen på Liljeholmstorget 7 och verksamheten där ska växa fram under projektperioden och vara i ständig förändring. Den som vill vara med och påverka arbetet eller fråga om något är alltid välkommen att höra av sig till oss bibliotekslabbet@stockholm.se eller ringa 08-508 309 99.

Inför ditt besök

Bibliotekslabbet ligger i en lokal på Liljeholmstorget 7 (mellan Vårdhuset och Lindex). Vi håller alltid öppet på onsdagar, och dessutom håller vi ibland öppet för att testa ny verksamhet andra dagar i veckan. Här på webben ser du om vi har öppet just nu!
Ibland är vi ute på fältet och träffar folk i området på hemmaplan. Ibland bokar vi in mindre grupper för att jobba tillsammans. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Vårt bestånd av böcker är under uppbyggnad. Det innebär att vi i dagsläget endast har ett mindre antal böcker inne. Men det går bra att reservera från andra bibliotek och hämta upp din bok på Bibliotekslabbet, kontakta oss så kan vi hjälpa dig med det. Observera dock att vi endast har en ordinarie öppetdag i veckan, och att böcker levereras en gång i veckan. Det innebär att det kan ta tid innan din reserverade bok når oss, så om det är bråttom rekommenderar vi de närliggande biblioteken.

Du kan också lämna tillbaka böcker hos oss. Våra närmaste grannbibliotek i Gröndal och Hornstull har betydligt fler böcker till utlån om du inte hittar det du är ute efter hos oss. 

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Vi har ingen hörslinga.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

En tillgänglighetsanpassad toalett finns på entréplan.

Studieplats

Vi har inga studieplatser. 

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Utrustning

Datorer att låna

I dagsläget har vi inga datorer att låna ut.

Kopiator, skanner och skrivare

Vi har en skrivare i lokalen. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3.

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Du kan läsa Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter på Bibliotekslabbet de dagar som vi har öppet för besökare.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus.

Legimus

När du kontaktar oss med till exempel inköpsförslag eller synpunkter, via brev, e-post eller formulär på webbplatsen, behandlar vi de personuppgifter du uppger enligt Dataskyddsförordningen (GDPR) och Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) (2009:400).