Årsta bibliotek

Öppet idag: 12:00–18:00

Öppettider


Besöksadress: Årsta Torg 5 (Google Maps)

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Årsta bibliotek har vi återkommande språkcaféer på svenska. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Årsta bibliotek

Förskolegrupper

Förskolegrupper är välkomna att boka tid för att komma in på biblioteket innan vi öppnar på måndag, onsdag, torsdag och fredag.

Evenemang och aktiviteter för förskolegrupper på Årsta bibliotek

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Biblioteket ligger i Årsta centrum, ungefär tio minuters resa med buss 160 eller tvärbana från Gullmarsplan eller Liljeholmen. Om du reser med tvärbana, gå av vid hållplats Valla Torg och promenera cirka fem minuter i riktning mot Årsta Torg.

Biblioteket har en aktiv vänförening som ordnar flera evenemang varje säsong. 

Årsta Biblioteks Vänner på Facebook

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i en av våra automater. Vi har två automater, en till höger på vuxenavdelningen och en till vänster på barnavdelningen.

Reserverade böcker hittar du på vuxenavdelningen, intill informationsdisken.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Lokalen

Tillgänglighet

Hissen är trasig vilket medför att det inte går att komma in med rullstol, rullator eller barnvagn. Vi inväntar besked från hyresvärden om när hissen kan lagas.

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns. 

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Handikappanpassad toalett med skötbord finns på barnavdelningen. Du behöver en kod för att komma in på toaletten. Fråga personalen om koden.

Studieplats

Vi har platser som är avsedda för studier en trappa upp på vuxenavdelningen. Platserna är inte bokningsbara.

Grupprum

Vi har ett tyst läsrum som inte är bokningsbart. Ibland är rummet upptaget för bibliotekets verksamhet. Rummet ligger i vuxenavdelningen.

Kafé

Café Årstabo ligger i samma hus som biblioteket.

Utställning på biblioteket

Vi tar inte emot förfrågningar om att ställa ut på biblioteket.

Visning av biblioteket

Kontakta oss om du vill boka en visning av biblioteket.

Utrustning

Datorer att låna

Vi har två stycken datorer där du kan använda internet i 30 respektive 15 minuter per dag. Datorerna finns på vuxenavdelningen.

Dator för att söka böcker finns på både vuxenavdelningen och barnavdelningen.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Du betalar och hämtar din utskrift på egen hand. På biblioteket finns information om hur du gör.

Kopiator, skanner och skrivare

Vår skrivare hittar du till höger innanför entrén till vuxenavdelningen. Där kan du också kopiera och skanna. Du kan skriva ut och kopiera i svartvitt och färg, i A4 och A3. 

Kopiator, skanner och skrivare

Du kan skriva ut från din egen dator, surfplatta eller mobiltelefon via Princh. På biblioteket finns information om hur du gör.

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

Alla våra bibliotek prenumererar på tidningar och tidskrifter som du kan läsa på plats i biblioteket. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning

Boken kommer

Boken kommer är en gratis service för dig som exempelvis är långvarigt sjuk eller har en rörelsenedsättning och inte själv kan komma till biblioteket. Kontakta oss så hjälper vi till med att välja ut böcker åt dig. Sedan åker vi hem till dig med böckerna. Lånetiden är fyra veckor. Efter fyra veckor kommer vi med nya böcker och hämtar de böcker du har lånat.

Kontakta oss 

Skaffa Legimus

Om du har svårt att läsa tryckt text på grund av en funktionsnedsättning, får du kostnadsfri tillgång till Legimus. Legimus är ett digitalt bibliotek med talböcker, e-text och punktskriftsböcker. På biblioteket får du hjälp att registrera ett konto i Legimus. Prata gärna med oss i förväg så bokar vi en tid.

Legimus