Kulturbiblioteket, Kulturhuset

Öppet idag: 11:00–19:30

Öppettider


Besöksadress: Kulturhuset, Sergels torg (Google Maps)

Kontakta oss

Aktuellt

Evenemang och aktiviteter

På Kulturbiblioteket i Kulturhuset arrangerar vi bland annat språkcaféer och författarbesök. Du hittar alla våra evenemang i kalendern.

Evenemang och aktiviteter på Kulturbiblioteket

Följ oss på sociala medier

Facebook

Instagram

Inför ditt besök

Kulturbiblioteket ligger på våning 2 i Kulturhuset vid Sergels torg. Biblioteket har fokus på de konstnärliga ämnena. Den bästa skönlitteraturen i form av romaner, noveller, essäer, lättläst, poesi och dramatik. Det senaste möter klassikerna i oväntade genreindelningar. Omsorgsfullt utvalda böcker och tidskrifter om litteratur, musik, film, konst, fotografi, arkitektur, mode, design och dans. Vi har Stockholms största samling musik-CD och DVD-filmer till hemlån, en stor samling noter och musik på vinyl. 

Vi är ett kontantfritt bibliotek. Du kan betala med kort eller Swish. 

Trådlöst nätverk/WiFi

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Villkor för användning

Låna

Hos oss lånar du enklast i våra automater som du hittar vid huvudingången till biblioteket på plan 2.

Reserverade böcker hittar du i reservationshyllor längre in i lokalen. Fråga oss om hjälp om du har svårt att hitta.

Finns boken inne?

Logga in för att låna om och reservera

Lånevillkor och avgifter

Låna hem vinyl och musik-CD – över 33 000 album att välja bland!

Kulturbiblioteket har en stor vinylsamling som byggdes upp under 1970-, 80- och 90-talen då biblioteket hette Läsesalongen. Samlingen består idag av cirka 13 000 LP-skivor. Vi köper också in ny vinyl. Du kan låna hem skivor ur samlingen.

Information om att låna vinylskivor på Kulturbiblioteket

Vårt utbud av musik-CD är också stort och växer fortfarande. Vi har drygt 20 000 CD i vårt bestånd.

Låna hem filmer på DVD och VHS – du kan också låna hem DVD-spelare!

Vi har över 3 400 filmer att välja bland, och nu kan du även låna hem DVD-spelare. Allt du behöver är ett bibliotekskort för Stockholms stadsbibliotek.

Serieteket

Kulturbiblioteket innehåller även Serieteket – Sveriges främsta specialbibliotek för tecknade serier och grafisk litteratur, sedan 1996. En rik samling serie- och konstböcker i ett medvetet urval av brett och smalt, samt en levande programverksamhet. En självklar träffpunkt för alla serieintresserade.

Facebook

Serieteketbloggen

Twitter

Bibliotekskort

Du behöver ett bibliotekskort för att kunna låna och reservera böcker. I apparna Bibblix och Biblio kan du låna e-böcker och ljudböcker med ditt kort. Bibliotekskortet ger dig också tillgång till digitala tjänster här på webbplatsen. Kortet är gratis.

Ansök om bibliotekskort

Tipsa Kulturbiblioteket

Mejla oss om du vill föreslå att vi köper in en viss bok, dvd eller cd. Du kan också lämna förslag på plats i biblioteket.

Vi tar emot förslag inom våra ämnesområden: skönlitteratur, tecknade serier, film, musik, teater och konst. Ditt förslag går sedan till våra inköpare som fattar beslut ifall vi köper in det föreslagna och undersöker sedan om det går att få tag på.

Du får ingen återkoppling på ditt förslag, men förslaget ökar sannolikheten att vi gör ett inköp. Du kan sedan söka i katalogen eller fråga oss i biblioteket ifall det du föreslagit har dykt upp i vårt bestånd.

Tänk på att det oftast tar flera veckor och ibland månader efter att vi tagit beslut om att köpa in något till dess det finns tillgängligt i biblioteket.

Kontakta oss

Lokalen

Tillgänglighet

  • Hund i tjänst är välkommen på alla våra bibliotek (till exempel ledarhund eller assistanshund).
  • Hörslinga finns (vid scenutrymmet i Kulturbiblioteket).
  • Hissar och rulltrappor finns vid ingången från Sergels torg.

För dig med funktionsnedsättning

Vill du veta mer om tillgänglighet på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Toalett

Betaltoalett finns på entréplanet, plan 2 och plan 5 i Kulturhuset. 

Studieplats

Vi har inga särskilda studieplatser, men det finns gott om plats för att läsa i lugn och ro.

Grupprum

Vi har inget grupprum.

Elpiano

På Kulturbiblioteket finns två elpianon att spela på. De står placerade längst in till vänster från huvudingången, vid vår avdelning med noter. Använd egna lurar eller låna av biblioteket. Piano kan inte bokas, det är drop-in (30 minuter) som gäller.

Lyssna på musik

På Kulturbiblioteket kan du lyssna på musik. Vi har två lyssningsplatser för vinylskivor, och vi lånar ut bärbar CD-spelare (inte för hemlån).

Utställning på biblioteket

Om du är intresserad av att ha utställning på biblioteket är du välkommen att kontakta oss.

Kontakta oss

Visning av biblioteket

Om du är intresserad av en visning av biblioteket är du välkommen att skicka en förfrågan.

Förfrågan om studiebesök på biblioteken i Kulturhuset Stadsteatern

Utrustning

Datorer att låna

På entréplan, längst ner vid Sergels torg, finns fyra datorer som du kan låna i 30 minuter för att använda internet,. Du kan inte boka dator, utan det är drop-in som gäller.

Du skriver ut via en tjänst som heter Princh. Utskrifter hämtas i biljettkassan som ligger i närheten av skrivaren på entréplan.

På biblioteket på våning 2 finns inga internetdatorer.

Kopiator, skanner och skrivare

I biblioteket på plan 2 finns ingen kopiator, skrivare eller skanner. På entréplan kan du skriva ut via en tjänst som heter Princh. Du kan skriva ut från våra datorer eller din egen laptop, surfplatta och smartphone. Du kan skriva ut i A4. Det går endast att göra svartvita utskrifter.

Kopiator, skanner och skrivare

Wifi/Trådlöst nätverk

Om du har en egen dator, surfplatta eller mobiltelefon kan du koppla upp dig mot vårt Wifi/trådlösa nätverk. Nätverket är okrypterat och all aktivitet loggas.

Villkor för användning

Nätverkets namn: Stockholms_stadsbibliotek
Lösenord: stockholm

Eduroam

Du som studerar eller jobbar på en högskola eller universitet med eduroam kan logga in på nätverket från biblioteket. 

Eduroam

Tidningar, tidskrifter och artiklar

På kulturbiblioteket finns endast tidskrifter inom kulturämnena. Sök upp den tidning eller tidskrift du är intresserad av i vår katalog för att få reda på vilket bibliotek som har den.

Sök efter tidningar och tidskrifter

Digitala tidningar, tidskrifter och artiklar

Läs över 7000 dagstidningar och tidskrifter på ett 60-tal språk från ett stort antal länder i Pressreader. I Artikelsök finns referenser till svenska artiklar från dagstidningar, tidskrifter och årsböcker. Retriever Mediearkivet är en databas på svenska med artiklar i fulltext från cirka 460 tidningar och tidskrifter.

Pressreader

Artikelsök

Retriever Mediearkivet

Körkortsteori

Plugga körkortsteori gratis med Trafiko på biblioteket! Anslut till bibliotekets WiFi för att få tillgång till videor, körkortsfrågor, e-bok och ljudbok. Teorin finns på svenska, engelska, persiska och arabiska.

Trafiko

Släktforskning

På biblioteket finns utrustning för släktforskning och litteratur inom ämnet. På alla bokningsbara datorer på biblioteken finns tillgång till ArkivDigital och Riksarkivet.

Släktforskning

Digitala tjänster och appar

Vi har många digitala tjänster och appar som du kan använda för att läsa eller lyssna på böcker, eller söka efter information. Några av tjänsterna kan du använda direkt. Vissa av tjänsterna behöver du ha ett bibliotekskort eller skapa ett konto för att kunna använda. En del av tjänsterna kan du bara använda när du är uppkopplad mot bibliotekets trådlösa nätverk eller använder någon av våra bokningsbara datorer.

Digitala tjänster och appar

För dig med funktionsnedsättning

Om du har svårt att läsa tryckta böcker eller har svårt att själv komma till biblioteket kan vi hjälpa dig på olika sätt. Vi har hjälpmedel och litteratur som är speciellt anpassad för dyslexi eller annan läsnedsättning. Våra lokaler är också särskilt anpassade för dig med funktionsnedsättning av olika slag.

För dig med funktionsnedsättning