Webbplatsen är under utveckling. Vissa funktioner saknas i nuläget. Vanliga frågor och svar

Rinkeby bokfestival 26-27 maj

Datum:

Tid: Under bibliotekets öppettider

Rinkeby bibliotek

En lång rad folkkära och angelägna författare kommer till Rinkeby för att möta sin publik och berätta om sina böcker. Utöver det blir det debatter och textuppläsningar. Programmet vänder sig till barn, unga och vuxna!

Kategori: Bokpresentation
Målgrupp: Vuxna, Unga, Barn
I samarbete med:

Rinkeby Bokfestival 26 & 27 MAJ!

 

Inleds med en invigningskväll där det bjuds på mat, musik, tal och poesiuppläsning.

 

FREDAG DEN 26 MAJ   17.00-20.00

  • Publikinsläpp
  • Konferencier Basar Gerecci från Rinkeby bibliotek presenterar festivalen och talarna
  • Ordförande för Rinkeby folkets hus Carl Hamilton & verksamhetschefen Fardosa Omar presenterar festivalen
  • Kulturministern Parisa Liljestrand håller tal 
  • Khadija Mohamud, författare till kokboken Khadijas kök, talar om mat och menyn som hon har planerat för kvällen.
     
  • MINGEL & MAT (som är gratis!)
     
  • Poesiuppläsning - Yusuf Hussein spoken wordpoet från Järva
  • Grammisbelönade och kritikerrosade Sara Parkman uppträder
     

LÖRDAG DEN 27 MAJ 10.00-22.00

 

Barn och ungdomsprogram: 10.00-16.00

 

10.00 Carl och Fardosa hälsar välkomna  (Stora salen)

 

Poesifabriken, en poesiworkshop för barn i alla åldrar (Utomhus)

 

10.00–11.00 Läsning, lek och prat om modersmål med Minoo Shams, författaren till bokserien om nyanlända Maryam. (Stora Scenen)

 

10.00–11.30 Bli en skräphjälte! Skräphjältarna är en barnbok som handlar om hur vi förvandlar gammalt till nytt. I boken vi får träffa Magiska Metall, Peppiga Plast, Kramiga Kartong, Glittriga Glas och Goda Kompost. Fritidsledaren Dennis som arbetar på parkleken Hinken i Rinkeby finns också med i boken. Nu hjälper han dig att också bli en Skräphjälte. Tillsammans pysslar och svarar vi på kluriga frågor om skräp. (Aktivitetsrummet)

 

10.30–14.30 Kostymprovning med sagolika dräkter från Kungliga Operan. Klä ut dig och förvandlas! Rekommenderas från fyra år. (Bredby/Sörby)

 

10.00–16.00 Poesifabriken. Skrivworkshop för barn. Bli del av dikternas gränslösa värld – en dikt kan se ut hursomhelst, precis som du och jag! Drop-in. (Utomhus)

 

11.00-12.00   Samtal om läsfrämjande. Moderator Rasmus Landström från Aftonbladet samtalar med: Gunilla Lundgren, Annelie Drewsen, Cilla Dalén, skolbibliotekarie (Biblioteket) I samarbete med Aftonbladet och ABF

 

11.00-12.30   Författaren och illustratören Frida Malmgren som illustrerat den populära bokserien ”Hemliga klubben” intervjuas av barn från Trubbelklubben och håller en kurs i illustration! Denna aktivitet passar alla som gillar att rita, ålder: 7-15 år (Träfflokalen)

 

12.00-13.00 Lunch (kommer finnas till försäljning utanför stora scenen)

 

13-14 Boksamtal med Nora Khalil, författare till den hyllade romanen ”Yani” som är en utvecklingsroman om unga människor i förorten. Boken mottogs med stor succé och nominerades till Augustpriset 2022 (Stora scenen)

 

13-14 Om facklitteratur för barn, samtal med Matilda Westerman  (Bredby/Sörby)

 

13.30-15.00  Författaren Micaela Favilla intervjuas av barn i Biblioteksklubben och håller en skrivarverkstad! Denna aktivitet passar för dig som gillar att skriva, ålder: 8-18 år. (Aktivitetsrummet)

 

14-15 Boksamtal med Alejandro Leiva Wengerförfattare till ”Till vår ära” som är vald till årets Stockholm läser 2023. Juryns motivering lyder:

”Med sitt stora litterära raffinemang och sin existentiella angelägenhet sände Alejandro Leiva Wengers debutbok chockvågor genom det litterära landskapet när den kom ut 2001. De självlysande och myllrande novellerna i Till vår ära skildrar sociolekternas, överlevnadensknepens och de förlorade drömmarnas utkantsstockholm på ett sätt vi aldrig hade fått möte det förut.” (Stora scenen)

 

14-15 Om skriven poesi och spoken word-poesi. Moderator forskare i psykologi Azadé Azad i samtal med poeterna Judith Kiros och Yusuf Hussein (Träfflokalen)

 

15-16  Boksamtal med den älskade barnboksförfattaren Martin Widmark som samtalar med Marlen Eskander grundare av och verksamhetschef för Läsfrämjandeinstitutet. (Stora Scenen)

 

15-16 Panelsamtal om ungdomsromanen. Moderator Nioosha Shams, årets läsambassadör, samtalar med ungdomsförfattarna: Douglas Foley, Moa Backe Åstot och Melody Farshin (Stora Scenen)

 

15-16 Om trauma och poesi: Ett samtal mellan Sorin Masifi, som har skrivit ”Staten Systrarna Dikten” och Marie Kanstrup forskar inom mentala bilder, trauma och behandlingsinnovation (Bredby)

 

15.30-17.00 Författaren och översättaren Musa M Isse som har översatt många svenska barnboksklassiker till somaliska håller i en tvåspråkig sagoläsning på somaliska och svenska tillsammans med Khadra Mahmoud (Biblioteket)
 

Vuxenprogrammet

 

16-17 Om fotboll: Moderator: Jasmin Nur som driver den populära podden ”Halvlek med Jazz” samtalar med sportjournalisten Erik Niva & fotbollsspelaren Martin Mutumba (Stora Scenen)

 

16.00–17.00. Samtal med bokaktuella Diamant Salihu och Alexandra Pascalidou. Aftonbladets Lidija Praizovic modererar. (Träfflokalen)

 

16-17 Om skrivande och fotografiet som medium: Moderator journalisten Bilan Osman samtalar med bokaktuella Alexander Mahmoud, fotograf och författare till ”Du vill inte mer” och konstnären Salad Hilowle som skrivit ”Halima om de sina” (Bredby)

 

17-18 Om skjutningar i dagens Sverige: Ett högaktuellt samtal mellan Alexander Zadruzny från ”Kollektiv Sorg” och juristen Evin Cetin som har skrivit ”Mitt ibland oss” (Stora Scenen)

 

17.00-17.45 Öppen poesiscen för unga som vill framträda med sin poesi, anordnas av ungdomstidskriften Ponton. (Biblioteket)

 

18-19 Om litteratur, skrivande och läsning, ett samtal mellan bibliotekarien och författaren Balsam Karam och författaren Fredrik Backman, som skrivit kritikerrosade ”En man som heter Ove” (Stora Scenen) 

 

19-20 Stefan Helgesson, professor i engelska med litteraturvetenskaplig inriktning på Stockholms universitet, samtalar med den somaliska författaren Nuruddin Farah som belönats med många prestigefyllda priser där bland: Tucholsky och Neustadt priset (Stora Scenen)

 

20-21. Panelsamtal om aktuella perspektiv på Sverige. Moderator: Sandra Stiskalo från DN samtalar med rasismforskaren Tobias Hübinette, författarna Duraid al-Khamisi, Caroline Ringskog Ferrada-Noli (Stora Scenen)

 

21.00–21.30 Poddarna bakom Galdem a talk samlar tankarna kring Bokfestivalen och läsning i stort. (Stora Scenen)

 

21.30-22 Kungliga operan tillsammans med hyllade spoken word poeten Sara Nazari avslutar med ett gemensamt framträdande (Stora Scenen)

 

FÖR MER INFORMATION OM GÄSTER OCH PROGRAM, SE HEMSIDAN: Bokfestival – Den plats du alltid kan vända dig till (rinkebyfolketshus.se)