Webbplatsen är under utveckling. Vanliga frågor och svar

På spaning efter nya jordar

Datum:

Tid: -

Tranströmerbiblioteket

Bokningen är nu stängd

Planeter kring andra stjärnor än solen kallas för “exoplaneter”. Hur långt har forskningen kommit i sökandet efter exoplaneter som liknar jorden? Hur realistisk är drömmen om att människan en dag ska kunna flytta till en annan planet? Och hur väl stämmer vetenskapen överens med fantasin? En öppen föreläsning i samtalsformat med astrofysikern Markus Janson och litteraturvetaren och kulturhistorikern Jerry Määttä. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.

Kategori: Föreläsning, Samtal och debatt
Målgrupp: Vuxna
I samarbete med: Stockholms universitet

Boka plats

Evenemanget är gratis, men du måste boka plats.
Drop in-platser finns i mån av plats.

Om forskarna

 

Om Markus Janson
 

Marcus Janson är astrofysiker och ansvarig för forskningsprojektet ”Sikte mot nya jordar” vid Stockholms universitet. Projektet utvecklar och använder metoder för att i detalj studera planeter som liknar jorden.

 

"Möjligheten att hitta liv är nog det som är mest spännande med min forskning. Exoplanetforskning är ju i grund och botten "modern exploration" - att hitta nya världar och att ta reda på så mycket som möjligt om dem."

 

Läs mer om Markus Jansons forskning

 

Om Jerry Määttä 


Jerry Määttä är litteraturvetare och historiker med kulturvetenskaplig inriktning. Han har forskat och undervisat om science fiction-litteratur samt filmer med fokus på berättelser om rymden och föreställningar om rymdresor och liv på andra planeter.

 

"Människan har i alla tider blickat upp mot stjärnhimlen och fantiserat om andra världar, och om det rentav kan finnas liv där ute. Dessa fantasier kanske säger mer om dem som fantiserat än om hur det faktiskt ligger till i världsrymden, men samtidigt har dessa berättelser också inspirerat vetenskapsmän till att försöka ta reda på mer."

 

Läs mer om Jerry Määttäs forskning

 


Öppna föreläsningar i poddformat
De öppna föreläsningarna på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Du kan boka plats för att försäkra dig om en sittplats, och drop-in-platser finns i mån av plats. 

 

Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla, men spelas också in och går att lyssna på som podd i efterhand under namnet "Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga". Podden finns på Stockholms universitets hemsida men även på andra platser där poddar finns. Där kan du höra tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, trädgårdshistoria, AI och tonårshjärnan!

 

Lyssna på podden Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga


 

Landskap med berg samt en planet i bakgrunden. Bild: Evegeny Haritonov/Mostphotos
Bild: Evegeny Haritonov/Mostphotos